Place: Täby
Type: Library reconstruction and refurbishment
Year: 2012-2013

The Näsbypark Library has moved into its new premises in Näsbypark shoping center. Spridd has planned and designed the reconstruction and furnishing of the library in the former bank premises.
In collaboration with the librarians, an interior design conceptwas developed in whichcolorful illustrations from storybooks and a strong idea of creating an open and welcoming environment coupled with the limited budget that municipal furnishing commisionentails. A color palette was prepared for repainting existing furniture and flea market finds, enabling the librarians to gradually complement the interior with furniture painted in the colors of the palette.
The library has been integrated in to the shopping mall environment, and is opened during the daytimetoward the surrounding hall when the blinds are lifted. Under the leaning pillars of the children's department, a seating furniture is spread out, designed both to sit on and lean against. Further toward the inside the adult section is located, forming a calm, dark area with its graphite-gray walls and golden ceiling. The room can be separated with curtains  and used for the children's theater, lectures, and public readings.

"Frosting" of the library's storefront is designed by illustrator Ilona Hansson. The thirteen-meter line drawing acts like a transparent fairy world between the library and the shopping mall.
The library illustrates how a cost-efficient construction can result in an exciting public space, incorporating both the staff, artists and visitors.
The library opened in September in 2013.